הוצאות על לימודים גבוהים עשויות להגיע לעשרות ומאות אלפי שקלים בשנה. מצד שני, לא כדאי לוותר על מסלול הלימודים בגלל שיקולים פיננסיים ואפשר למצוא דרך ביניים. הנה למשל כמה אמצעים לחיסכון בהוצאות על לימודים באקדמיה:
א. מלגות ומענקים – הדרך הטובה ביותר לחסוך בהוצאות היא לנצל מלגות, מענקים והטבות שניתנים על ידי גופים שונים. בשביל לעשות זאת תצטרכו לברר מראש אילו מלגות ניתנות על ידי כל מוסד, והאם יש מענקים במסלולי לימוד מסוימים. גופי מחקר מסוימים מעודדים סטודנטים להצטרף אליהם באמצעות מלגות מן הסוג הזה ויש גם הטבות לקהלי יעד ספציפיים.
ב. אזרחות זרה – אזרחות פולנית היא האזרחות הפופולארית ביותר בקרב ישראלים, בין היתר כי היא מאפשרת להם לעבוד וללמוד בכל אחת ממדינות האיחוד האירופי. האזרחות מעניקה הנחות על לימודים גבוהים ומעבר חופשי ונוח בין המדינות. החיסכון בהוצאות מתבטא בעזרה של ממשלת פולין לבעלי אזרחות ודרכון, כמו גם במחירים נמוכים יותר של שכר הלימוד.
ג. פיצול מסלולי לימוד – תוכלו לחסוך בהוצאות במסלולי לימודים מסוימים שמתאימים למקום העבודה שלכם. אם למשל אתם מתכוונים להישאר בארץ ולהתחיל ללמוד, כדאי לברר על הבדלים בין מסלולי בוקר, צהריים וערב. כל מסלול לימודים יפתח בפניכם אפשרויות תעסוקה אחרות, שבסופו של דבר יעזרו לכם לשמור על מסגרת התקציב.
בין אזרחות פולנית לעבודה חדשה: איך מוצאים מוסד לימודים?
אי אפשר לחסוך בהוצאות על הלימודים בלי להשוות בין שכר לימוד במוסדות שונים. בישראל יש פערים של עשרות אחוזים בין שכר הלימוד באוניברסיטאות המוכרות לבין שכר לימוד במכללות. היתרון של אוניברסיטאות הוא בתחומי המחקר והידע, בעוד במכללות מעניקים תשתית מצוינת ללימודים פרקטיים ומעשיים. בנוסף, תנאי הקבלה ללימודים במכללות בדרך כלל נמוכים יותר בהשוואה לתנאי הקבלה לאוניברסיטאות הגדולות בתל אביב, ירושלים וחיפה.
אם השיקול הכלכלי עומד בראש סדר העדיפויות שלכם, יכול להיות שישתלם יותר לשפר בגרויות ופסיכומטרי כדי להתקבל ללימודים באוניברסיטה. זה ישרת אתכם בטווח הקצר עם שכר הלימוד, ובטווח הארוך עם משמעות התעודה.